Supervisie, iets voor jou?

Je neemt jezelf overal mee naar toe
Elke dag werk je met mensen: boeiende figuren, toffe gasten,  knappe koppen, markante medewerkers, irritante exemplaren en onbegrijpelijke paradijsvogels. Om er maar een paar te noemen. En met jezelf. Uiteraard. Want als tolk neem je jezelf tenslotte overal mee naar toe. In de tolksituatie denken mensen dat jij ‘alleen maar tolkt’. En dat is ook zo. Toch? Jij vraagt je nooit af: “kan ik dit eigenlijk wel?” “Ziet niemand aan me dat ik de regie kwijt raak?” “Had ik deze opdracht wel aan moeten nemen?” “Waarom ben ik elke keer zo enorm moe als ik naar huis rijd?”

Zijn deze vragen juist wel herkenbaar voor je? Dan is supervisie een mooi middel om op zoek te gaan naar de betekenis van deze vragen. Supervisie gaat over wie jij bent als professional. En als mens. Omdat zelfs tolken mensen zijn!

Wie ben ik?
Ik ben Lianne van Dijken, 39 jaar en werkzaam als zzp-er. Ik heb in veel verschillende contexten samengewerkt met evenzoveel verschillende professionals: maatschappelijk werkers, managers, studenten, juristen, predikanten, trainers en coaches, leerkrachten, tolken, medici en academici. Ik heb een HBO-opleiding afgerond en twee universitaire studies. Momenteel volg ik de opleiding tot supervisor & coach aan de CHE in Ede. Als onderdeel van deze opleiding zal ik -onder begeleiding- supervisietrajecten van 10 tot maximaal 15 sessies geven aan professionals (in opleiding) die werkzaam zijn in mensgerichte beroepen.

Kernwoorden die bij mijn karakter passen zijn: zorgvuldigheid, een scherpe blik, creativiteit, humor, veelzijdigheid en integriteit. In mijn vrije tijd struin ik graag kringloopwinkels af, geniet ik van een lekkere cappuccino of een goed glas wijn, gesprekken met vrienden, van een stevige boswandeling of een goed boek.

Wat is supervisie?
In elk mensgericht beroep is de professional zijn of haar eigen instrument. Je werkt met mensen, en je bent zelf ook een mens. Om jezelf als instrument aan te scherpen of scherp te houden, is supervisie een zeer geschikt middel. Supervisie is leren onder begeleiding, door te reflecteren op eigen werkervaringen. Degene die supervisie krijgt, de supervisant, leert het eigen handelen tegen het licht te houden. Daardoor verwerf je inzicht in je eigen handelen en kun je dit duurzaam professionaliseren. Supervisie richt zich specifiek op het leren integreren van het denken, voelen, willen en handelen (de persoonlijke aspecten) in relatie tot de uitoefening van het beroep (de beroepsaspecten). Supervisie beweegt zich dan ook op het snijvlak van jou als persoon en hoe jij in je werk staat.

Praktisch
Supervisie vindt plaats in een serie van 10 bijeenkomsten. De supervisant bepaalt zelf welke ervaringen en thema’s actueel zijn. De tien tot vijftien bijeenkomsten duren 1 uur bij een 1-op-1 traject. Bij een groep van 3 supervisanten zal de duur 2 uur per sessie zijn. Je mede-supervisanten zijn geen collega’s met wie je dagelijks samenwerkt. De bijeenkomsten vinden tweewekelijks plaats op een dag, tijd en locatie die vooraf zijn afgestemd. Afspreken via Skype behoort tot de mogelijkheden.

Waar gaat supervisie over?
De supervisant bepaalt wat hij/zij in de gesprekken aan de orde wil laten komen. Enkele voorbeelden van onderwerpen en thema’s die supervisanten kunnen aandragen zijn: werken met lastige klanten, je eigen grenzen bewaken, samenwerken met collega’s, je eigen manier van leidinggeven, alle gedachten die door je hoofd spoken, moe worden van je werk.

Wat wordt er van jou als supervisant tijdens het traject verwacht?
Je schrijft vooraf aan elke supervisiesessie een werkinbreng, en na afsloop van elke sessie maak je een reflectieverslag. Daarin geef je onder andere aan wat tijdens of na de sessie lerend was voor jou als persoon en als professional.

Leg ik mij meteen voor 10 sessies vast?
Na drie sessies vindt er een ‘klik- of afstemmingsevaluatie’ plaats en halverwege het traject schrijf je een tussenevaluatie. Aan het einde schrijf je een eindverslag over je leerervaringen. Je bent vrij om het traject te stoppen als je daar goede redenen voor hebt.

Wat kenmerkt mij als supervisor?
Supervisie raakt aan jouw leer- werk- en levenslijn. Ik vind het belangrijk om veiligheid te kunnen bieden aan jou als supervisant. Veiligheid biedt je de mogelijkheid om uit je comfortzone te kunnen stappen, zonder in paniek te raken. Juist buiten je comfortzone liggen je leermogelijkheden. Dat maakt dat je in een veilige omgeving meer kunt leren. Leren doe je door nieuwe betekenis te geven aan je ervaringen. In supervisie gebeurt dat via taal en woorden, maar ook via taalloze leeractiviteiten. Communicatie en interactie – waar het in jouw werk om gaat – bevatten meer dan alleen woorden. Informatie over de interactie halen we ook uit non-verbale signalen van onszelf en anderen: mimiek, lichaamshouding, kledingkeuze, stiltes, blikrichting, sfeer, ruimte, manier van luisteren, intonatie, klankkleur van een stem, etc. Mijn werkstijl kenmerkt zich door aandacht te hebben voor de rijkdom van zowel de talige als de niet-talige kant van de interactie.

Kosten
Omdat ik supervisor in opleiding ben, ben jij als supervisant expliciet onderdeel van mijn leerproces. Dat betekent dat de kosten voor jou beperkt zijn: 55 euro (excl. BTW) per supervisiebijeenkomst. Mochten de kosten een probleem zijn, dan kunnen we samen bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Interesse?
Als je na het lezen van dit document geprikkeld bent om meer te leren, op een gestructureerde manier, en om uitgedaagd te worden in je manier van denken, voelen, willen en werken, dan kom ik graag met je in contact om jou supervisie te geven. Om de mogelijkheden te bespreken kun je me bereiken op: 06-18776827  of via info@creativitaal.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *