Ethisch Drieluik


Je tolkt een vergadering
.
 De horende voorzitter kan totaal geen orde houden, waardoor mensen voortdurend door elkaar praten. Wat doe je?

Je bent gevraagd een presentatie te tolken. Je ging ervan uit dat dat naar gebarentaal was, maar eenmaal op de tolklocatie kom je erachter dat je een half uur moet stemtolken. Wat doe je?

Je tolkt in een familiesituatie vooraf aan een begrafenis. De familie mag voor het laatst afscheid nemen en dan gezamenlijk de kist sluiten. Dit gebeurt in stilte. Wat doe jij?

Een tolk in functie wordt geacht professionele beslissingen te nemen. De verscheidenheid aan tolksituaties vormt de basis voor een enorme hoeveelheid beslissingen per dag. Hoe neem je die beslissingen dan? Hoe kom je er überhaupt achter waarover je beslissingen moet nemen? En waarvoor? Het nemen van beslissingen, van ethische beslissingen, is een complex proces. Dit proces is boeiend, kostbaar, en de moeite waard om langer bij stil te staan.

In een drieluik van drie bijeenkomsten van ongeveer drie uur, neem ik je mee in het leren kennen en leren toepassen van het “Demand-Control Schema“, een specifiek model waarmee je ethische beslissingen uit je tolkpraktijk kunt leren herkennen en benoemen. Dit model is door Robyn Dean en Robert Pollard uitgewerkt. Het model richt zich specifiek op keuzes die tolken gebarentaal en schrijftolken in hun professie (geacht worden te) maken.