Integriteit

Ik rijd net na de ochtendspits naar mijn tolkopdracht. Een werkoverleg. Ik ben aangevraagd door de dove werknemer. Laten we haar Josefien noemen. De vergadering verloopt in een ontspannen sfeer, zoals gewoonlijk. Mensen laten elkaar uitpraten en halverwege wordt er zelfs een tolkpauze ingelast waar ik graag gebruik van maak.

Na afloop, als de vergaderaars weer richting hun eigen werkplek lopen, vertelt Josefien nog even hoe het met haar zelf is. We kennen elkaar al langer. Josefien vertelt me heel enthousiast over haar partner. Ze zegt dat hij fantastische websites bouwt, dat hij waanzinnig creatief is en dat zijn collega’s lovend over hem zijn. Ik luister aandachtig.

Woman Standing in Front of Sitting People De man van Josefien is ook doof. Laten we zeggen dat hij Wout heet. Wout werkt in een bedrijf waar ze allerlei creatieve digitale dingen doen. Wout is de enige dove werknemer in het bedrijf en voor teamoverleggen vraagt hij wekelijks een tolk aan. Ik ben daar ook weleens geweest, toen de vaste tolk ziek was. Er zijn een paar collega’s in dat team die elkaar totaal niet liggen, dus de dynamiek tijdens de vergadering is er een met veel onuitgesproken irritatie, spanning en haantjesgedrag. Vermoeiend. Toen ik die ene keer na het tolken van de vergadering op het toilet m’n handen stond te wassen, hoorde ik horende blonde dames uit dat team rottige dingen over Wout zeggen. Ze vinden dat hij beroerd werk aflevert en dat hij het grootste gedeelte van de dag aan het lanterenfanteren is. Ik voelde me er vreemd onder, maar droogde m’n handen af en ging snel naar huis.Black Rotary Telephone at Top of Gray Surface

Een paar dagen later belde een collega me voor een collegiaal overleg. Gewoon om even te spuien over een tolksituatie waar ze vergaderingen tolkt waar altijd erg veel spanning hangt. Alle gedoe zat haar zo dwars. Ik heb geluisterd naar haar verhaal en ik heb geprobeerd om in haar schoenen te gaan staan; waarom het haar zo dwars zit, waarom zij met haar karakter en met haar talenten en vaardigheden zoveel last heeft van deze situatie. Ik besefte me dat ik scherpe vragen kon stellen doordat ik aan de beschrijving kon horen om welke tolksituatie het ging. Zij noemde Wout geen Wout, maar ze noemde hem Harold. Omdat ik zelf ook een keer in dat bedrijf geweest was om te tolken, kon ik Harold snel identificeren als Wout. Toch bleef ik Harold Harold noemen, het hele gesprek lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *